Deeltijd

Succesvol in deeltijd

THIM leidt al 45 jaar succesvol deeltijdstudenten op. We zijn kleinschalig, bieden een vaste structuur en veel ondersteuning. Je hebt in het deeltijdprogramma één dag en één avond per week les. Je kunt jouw programma in drie of vier jaar afronden. Het onderwijs start in februari of september. Ondersteuning nodig? Twee dagen per week bieden we versterkingslessen.

Na de studie vinden onze deeltijdstudenten makkelijk een baan, vooral omdat zij goed presteren tijdens de stages. We hebben een uitgebreid netwerk en helpen je met het vinden van een stageplek. Lees hieronder meer over het vak en het programma. Kijk hier voor een compleet overzicht van de studiekosten, belastingaftrek en financieringsmogelijkheden.

THIM biedt een compact en compleet programma, ideaal in combinatie met werk.

Programmaoverzicht
In vier jaar leiden wij je op tot fysiotherapeut. Dit doen we aan de hand van acht modules. Elke module heeft een eigen thema, waarbij je alle theorie en praktijk rondom dit thema leert. Er zijn vier basismodules, een minorprogramma, een innovatieproject en twee stagemodules.

Module 1 - Assistent Fysiotherapie
Je start met de fysiotherapeutische basis. Je leert bijv. masseren, tapen, vraaggesprekken voeren en groepslessen geven. Ook krijg je les in de ondersteunende theorie, zoals anatomie, pathologie en fysiologie. Na deze module kun je onder leiding van een fysiotherapeut in de praktijk aan de slag.

Module 2 - Musculoskeletaal

Na deze module kun je patiënten onderzoeken met verschillende klachten van het bewegingsapparaat, zoals bijv. nek-, rug-, schouder- of knieklachten. Op basis van je onderzoek kun een fysiotherapeutische diagnose stellen. Je leert ook het behandelplan op te stellen en uit te voeren.

Module 3 - Revalidatie

Deze module gaat over neurologische aandoeningen. Denk aan patiënten met niet aangeboren hersenletsel (NAH), Parkinson, Multiple Sclerose of dwarslaesie. Motorisch leren staat centraal, ofwel hoe een duurzame verandering in motorische vaardigheden tot stand kan komen door oefening.

Module 4 - Fysiotherapeutisch handelen

De nadruk ligt nu op geïntegreerd fysiotherapeutisch handelen. Een professional communiceert op hoog niveau, motiveert, neemt onderbouwde beslissingen, behandelt effectief, evalueert en heeft oog voor de patiënt als mens. Je krijgt les in bijv. communicatie, psychologie en klinisch redeneren bij complexe fysiotherapeutische patiënten.

Module 5 - Minorprogramma

We bieden twee opties in ons minorprogramma, de Stage Assistent Fysiotherapie en het minorprogramma FysioPlus. Je kiest één van beide opties.

Met de Stage Assistent Fysiotherapie leer je in de praktijk en versnel je jouw studie. Door de in de lessen aangeboden stof direct in de praktijk toe te passen, versterk je jouw leren. Werken met echte patiënten werkt bovendien motiverend. De stage vindt plaats in jaar 1 en 2. Je loopt één dag per week stage.

Met FysioPlus verdiep je je kennis. Je volgt dit programma in jaar 3. Het richt zich op de actuele ontwikkelingen in de gezondheidszorg en wisselt daarom van inhoud. Op dit moment zijn bijv. technologie in de zorg, preventie en lifestyle coaching, internationalisering en zorgmanagement hot items. Daarnaast kijken we naar de bekende fysiotherapeutische specialisaties, zoals manuele therapie, sportfysio en kinderfysio.

Module 6 - Innovatieproject

Je krijgt voor het innovatieproject een vraag vanuit de praktijk, maakt een innovatieplan en implementeert jouw plan tijdens je stages. Voorbeelden van innovaties zijn het gebruik van technologie en het opzetten van multidisciplinaire samenwerking. Je krijgt les over o.a. wetenschappelijk onderzoek en statistiek, maar ook over management, marketing en zorgverzekeringen.

Module 7 - Stage 1

Tijdens je eerste seniorstage ga je jouw opgedane kennis en vaardigheden in de praktijk brengen, in Nederland of over de grens. Je werkt gemiddeld 16 uur per week onder begeleiding van een ervaren fysiotherapeut met patiënten. THIM helpt je met het vinden van een geschikte stageplaats.

Module 8 - Stage 2
In de tweede seniorstage ontwikkel je je tot een zelfstandige zorgprofessional. Je bent steeds zelfstandiger met patiënten bezig en daarnaast bereid je je voor op toetsing en opdrachten. Samen met jouw stagebegeleider volgen we jouw progressie in deze cruciale fase van je studie.

Vrijstelling
Heb je al een afgeronde HBO of WO opleiding? Dan krijg je automatisch vrijstelling voor het minorprogramma. Met een vrijstelling versnel je je opleiding en verlaag je je studiekosten.

Versterkingsonderwijs
Twee volle dagen per week organiseren we facultatief versterkingsonderwijs. Theorie- en praktijkdocenten staan hier voor je klaar om individuele vragen te beantwoorden. Je kunt er met je groepje oefenen, waarbij je direct om begeleiding kunt vragen. Als jouw klas een onderwerp verder uitgediept wilt hebben, kun je een afspraak maken voor een bijles met een docent.

Contacturen
Onderdeel
Dag
Tijd
Praktijk (1 dag/week)
Theorie (1 avond/week)
Versterkingsonderwijs*
Module 5 (1 dag/week)
Module 6 (1 dag/week)
Stage (16 uur/week)
woensdag of vrijdag
maandag of woensdag
maandag en woensdag
woensdag of vrijdag
woensdag of vrijdag
in overleg
9.00 - 18.00 uur
18.30 - 21.00 uur
9.30 - 18.00 uur
9.00 - 18.00 uur
9.00 - 18.00 uur
in overleg
* versterkingsonderwijs is facultatief

Begeleiding nodig?
We bieden begeleiding als je dat nodig hebt. Je kunt terecht bij het versterkingsonderwijs. Ook bij bijv. dyslexie of ADHD kun je om extra voorzieningen vragen. Je bent van harte welkom om ook buiten de lestijden te komen oefenen. Ons studie- en oefencentrum ALP is altijd open.

Toelating
Je hebt minimaal een HAVO- of MBO4-diploma nodig om toegelaten te worden tot de opleiding van THIM. Heb je dit diploma niet, maar ben je wel 21 jaar of ouder, dan kun je eventueel een 21+ toelatingstoets doen. De 21+ test wordt verzorgd door een extern bureau, dat advies geeft over de haalbaarheid van de opleiding. Meer informatie over de 21+ test vind je hier.

Voorlichting
Voordat je besluit om je in te schrijven, heb je misschien nog vragen. Ook kan het leuk zijn om de school een keer te bezoeken. Daarom nodigen we je graag uit voor een voorlichtingsavond. Tijdens deze avond nemen we de tijd om antwoord te geven op al je vragen. Ook krijg je alle praktische informatie die je nodig hebt om te kunnen starten. Na beoordeling van je vooropleiding kun je bij ons instromen bij de opleiding fysiotherapie. Geef je hier op voor één van de voorlichtingsavonden.

Heb je vragen?
We helpen je graag verder! Bel 030 288 66 70 of vul het contactformulier in. Persoonlijk intakegesprek? Onze directeur Jeroen van der Laan staat je graag te woord. Stuur een mailtje voor een afspraak.

  • Waarom kiezen voor een deeltijdopleiding van THIM?
  • Goede werkgelegenheid: veel vraag naar THIM alumni
  • Betaalbaar (levenlanglerenkrediet en belastingaftrek)
  • Kleinschalig en persoonlijk
  • Versnelling mogelijk
  • THIM biedt stageplaatsen
Volgende: Internationaal